søndag 11. september 2011

Fortjent heder til firbeinte helter


I dag vil tiårsdagen for terrorangrepene mot USA bli markert på forskjellig vis rundt om i verden. På nettutgaven av  Daily Mail har jeg funnet en sak  i den anledning som gir NKKs slagord Hund til hygge og nytte et større perspektiv. I kaoset etter angrepet på World Trade Center 11. september 2001 der nesten 3000 mennesker ble drept, var nesten hundre redningshunder og deres eiere på jobb for å søke etter overlevende i bygningsrestene. 

I dag, ti år etter den forferdelige dagen, er bare tolv av disse hundeheltene fortsatt i live, og nå har den nederlandske fotografen Charlotte Dumas reist halve USA rundt for å portettere dem. Bildene av hundene og historien om innsatsen de gjorde for å finne fram til dem som var blitt levende begravd er samlet i en bok som har fått navnet «Retrieved». Boka kom ut på fredag.

Navnet spiller både på at et flertall av hundene var retrievere, og på opplevelsen de reddede hadde av å bli hentet tilbake fra det dødlige grepet av knust stål og betong de var fanget i. Charlotte Dumas ønsket ikke bare å markere 10 årsdagen for angrepene på New York og Washington, men også å gi anerkjennelse til noen av dem som var først på åstedet og hundene deres. De gjorde en ubetalelig innsats ved å lete utrettelig etter liv som kunne reddes.

Retrieved koster £13,64 (kr 120,-), og kan kjøpes bl.a på Amazon.
Her finner du nettstedet til Norske Redningshunder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar